top of page

2021 Yılı Çalışmalarımız

2021 Yılı Çalışmalarımız

Pandeminin yarattığı kısıtlamalar, tüm sanat ve müzik camiasını olduğu gibi BESOM'u da etkiledi.


Devletçe yayımlanan genelgeler doğrultusunda hareket ettik, Şubat ayında yapılması gereken genel kurul toplantımızı da, 9 Nisan 2021 tarihinde ve açık havada, bir bahçede yaparak yasal zorunluluğu daha fazla ertelemeden yerine getirdik.

Bu toplantı sırasında, BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri'nden Seslendirme Ödülü, Orkestra Şefi Burak Tüzün'e sunulmuş, Beste Ödülü ise toplantıda bulunamayan Hasan Uçarsu'ya kargoyla gönderilmiştir.

6 Ocak 2021'de Ahmet Adnan Saygun'u ölüm yıldönümünde anmak amacıyla başlattığımız, zoom üzerinden yapıp, BESOM youtube kanalında yayımladığımız BESOM Buluşmaları'nı yıl boyu sürdürdük.

11 kez düzenlediğimiz buluşmaların katılımcıları ve moderatörleri şöyle oldu: Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Cemi'i Can Deliorman, Prof. Pınar Aydın O'dwyer, Şefik Kahramankaptan, Muammer Sun, Erberk Eryılmaz, Cem Oslu, Yiğit Aydın, Hasan Uçarsu, Gülsin Onay, Ahu Köksal, İlhan Usmanbaş (video ile), Murat Katoğlu, Ersin Onay, Turgay Erdener, Nejat Başeğmezler, Erol Erdinç, Filiz Ali, Sevin Akçer, Sinan Akçer, Dilek Böke, Esra Berkman, Cihat Aşkın, Tahir Aydoğdu, Özgür Ünaldı,Burhan Önder, Ertuğrul Bayraktarkatal, Yalçın Tura, Ertuğrul Sevsay, Aydın Karlıbel, Evin İlyasoğlu, Ahmet Altınel, Mehmet Nemutlu.

Bu toplantılarda ele alınan konular da şöyle oldu: Orkestra Şefliği, Türkiye'de Müzik ve Sahne Sanatları Yazarlığı, Muammer Sun'un Düşünce Dünyası, Ölümünün 30. Yılında Ahmet Adnan Saygun, Ankara Devlet Konservatuvarı'nın Kuruluş ve Necil Kazım Akses'in Doğum Günü, Ölümünün 43. Yılında Ferid Alnar, Ölümünün 49. Yılında Ulvi Cemal Erkin, Ölümünün 35. Yılında Kemal İlerici, Ölümünün 36. yılında Cemal Reşit Rey, İlhan Usmanbaş 100 Yaşında:

Tüm bu buluşmalar halen şu linkten izlenebilmektedir:

https://www.youtube.com/channel/UCt_wQy7ZkIF4Slu8zuRrR8Q

Pandeminin devamına karşın, üniversitelerde yüz yüze eğitime geçilmesinden sonra, BESOM olarak bazı konu ve etkinliklerde H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı ile işbirliği ve destek çalışmalarına başladık. Bu çerçevede 25 Kasım Öğretmenler Günü'nde Hacettepe Senfoni Orkestrası'nın Muammer Sun'a ithaf ettiği konserinden önce, Beytepe Yerleşkesi'ndeki konservatuvar konser salonunda bir canlı panel ve şan resitali düzenledik. Prof. Metin Munzur'un yönetimindeki panele Prof. Ertuğrul Bayraktarkatal, Turgay Erdener, Burhan Önder ve Refik Saydam katıldı. Panelin ardından soprano Burcu Hancı, piyanist Dilan Dereli eşliğinde, Derneğimizin kurucusu Muammer Sun'dan üç şarkı seslendirdi.

Toplam 21 Bin TL ödüllü Ulusal Araştırma-Makale Yarışması düzenleyerek şartnamesini oluşturup 2021 ilkbaharında açıklamış, geniş bir duyuru çalışması yapmıştık. Yarışmaya ne yazık ki yeterli ilgi olmadı ve alanında uzman akademisyenlerin ağırlıklı olduğu jüri ödüle layık makale bulmadı. Jüri kararı, BESOM web sitesinde, ileti grubunda ve Sanattan Yansımalar Portali'nde duyuruldu, katılımcılara da sonuç özel birer iletiyle bildirildi.

Onursal üyelerimizden, besteci-efsanevî öğretmen İlhan Baran'ın nota ve belgelerden oluşan arşivi, varislerince bırakıldığı BESOM'da koruma altına alındı. Bu arşivde bulunan materyalin sayım ve sınıflandırılarak envanter hazırlanması çalışması tamamlandı.

Hepinize, sağlıklı, verimli, mutlu bir yıl diliyoruz.

BESOM YÖNETİM KURULU

28 Aralık 2021, Ankara

bottom of page